Курорти в Египет

Курорти в Египет

Столица - Кайро.


Население - Населението на Египет към момента превишава 65 млн.


Хургада - Основният туристически център на брега на Червено море - Хургада, е разположен на 500 км югоизточно от Кайро. Уникалните климатични условия позволяват да почивате комфортно по всяко време на годината. В южната част на Хургада се намира легендарния дворец "Хиляда и една нощ", където всяка вечер се правят представления разиграващи по атрактивен начин живота в Египет от времето на фараоните. В града има безброй магазини за сувенири и ресторанти.


Шарм ел Шейх - На южния край на Синайския полуостров е разположен популярният курорт Шарм ел Шейх. Близо се намира националният парк Рас Мохаммед, който няма равен на себе си в северното полукълбо по количество и качество на коралите, морската флора и фауна. За неизкушените от красотите на подводния свят в Шарм ел Шейх има много други развлечения: тенис кортове, джакузи, спортни зали и мини-голф клубове, уиндсърфинг, парашути, джетове и пр. За младите по душа и тяло се предлага сафари в пустинята. Нощният живот в курорта е разнообразен от многобройни дискотеки, клубове, казина и шоу-програм.


Ел Гуна - На 30 км северно от Хургада, на брега на Чарвено море се намира очарователното градче Ел Гуна. Той не прилича на другите курорти на Египет. Наричат го "Венеция на Червено море". Тук няма множество луксозни хотели, а вместо това - уютни къщички, разположени на острови, които се съединяват с мостчета и проходи.


Макади БейНовият курортен район Абу Макади, включващ Макади Бей, е разположен на около 30 км на юг от Хургада. Този курорт е известен с великолепните си пясъчни плажове и чисто море. Макади Бей се смята за една от най-престижните и предлага отдих само в хотели 4 и 5 звезди. Характерна особеност е това, че разположените тук хотели са на пустиния бряг - наблизо няма населени пунктове. Барове, ресторанти, магазини, дискотеки - цялата инфраструктура е на територията на самия хотел.


Сафага - На 60 км южно от Хургада се намира друг известен курорт - Сафага. Тук има прекрасни коралови рифове и идеални условия за гмуркачите и любителите на уиндсърфинга. Сафага е получила международно признание като един от курортите, известни с уникалния си, екологично чист пясък, способен да лекува ред заболявания на опорно-двигателния апарат и кожни забавления.


Сома Бей - Сома Бей е уединен залив на живописния бряг на Червено море, между Хургада и Сафага. Днес хотелите, построени тук, се известни като едни от най - лукзозните. Отначало брегът е бил пустинен и безлюден. Усвоява се в средата на 90-те. Сома Бей, както и близката Хургада може да се отнесат към целогодишните курорти.


Марса Алам - Марса Алам е нов и перспективен курорт на Червено море. Разположен е на 240 километра на юг от Хургада. Основната му забележителност е девственото коралово крайбрежие с кристално чиста вода и най-богатата подводна флора и фауна на Червено море. Едно от основните предимства на този бързо развиващ се курорт е висококачественото настаняване на сравнитeлно умерени цени. Почивката в Марса Алам е идеална за любителите на риболова и опитните гмуркачи благодарение на това, че недалеч от брега са разположени красиви коралови рифове, които се обитават от редки видове риби. В курорта работи най-големият и оборудван дайвинг център в региона. Желаещите могат да минат курс на обучение на различни равнища на сложност под ръководството на опитни инструктори. Именно в Марса Алам се намира известният бароцентър на Червено море, в който има всички необходими условия за рехабилитация на гмуркачите. Освен това в курорта се доизгражда най-голямото в Близкия Изток яхтено пристанище, предвидено за две хиляди яхти и катери. В подножието на планината се строят магазини, галерии, ресторанти, нощни клубове, казино и др.


Дахаб - Дахаб обединява в себе си няколко местности, разположени на изток от Синай, на брега на Арабския залив, на 90 км от международното летище Шарм ел Шейх. Дахаб, което на арабски означаващ "златен", е рай за уиндсърфинга и подводния спорт, а също така и за незабравими сафарита във вътрешността на неподдаващия се на влиянието на времето Синайски полуостров. Дахаб се простира на няколко километра покрай самото море, около което от една страна са разположени многобройни магазинчета и бедуински лавки, а от друга - гостоприемни кафенета и ресторантчета.